27 Ocak 2011 Perşembe

Zirveden Son Sürat Kaymak


İş dünyasında yıldızı giderek yükselen spor dallarından biri de heliski. Heyecan, adrenalin ve sürat kombinasyonundan oluşan heliski, kayakçıların son gözdesi...




Yoğun iş temposundan fırsat buldukça, biraz tazelenmek, biraz da enerji depolamak için farklı hobilere yönelen yönetici ve profesyonellerin sayısı hızla artıyor. İş dünyasında futbol, basketbol, yelkenli, tenis gibi gelenekselleşmiş spor dallarının yanı sıra adrenalin seviyesi yüksek ve cesaret isteyen spor dallarına yönelen ve bu hobilerini yaşam stiline dönüştüren kişi sayısı hızla artıyor. Bu konuda en çok dikkat çeken spor dallarından biri de heliski... Bu spor türü gerçekten de büyük bir cesaret gerektiriyor. Çünkü doğayla tamamen baş  başasınız. Heliski sporunun fanatiklerini ise daha çok 25-45 yaş grubundan yerli ve yabancı sporcular oluşturuyor. Heliski yapabilmenin bir numaralı kuralı ise kayak sporunu iyi biliyor olmak. Kayakçıların, helikopterle tepeye bırakıldığı ve o andan itibaren hızlıca irtifa kaybederek adrenalin depoladıkları düşünüldüğünde heliskinin ne kadar riskli ve ama bir o kadar da heyecan dolu bir spor olduğu açıkça dikkat çekiyor. Kayakçılar, tepeden kayarak aşağıya kadar indiklerinde tekrar helikopter tarafından karşılanıp, başka bir zirveye götürülüyor. Bu süreç, kayakçılar yorulana ve adrenalin seviyesi düşene kadar onlarca kez tekrarlanabiliyor. Peki heliski, hangi noktalarda yapılabiliyor? Heliski yapılacak alanın kayak merkezlerinden ya da kayak pistlerinden uzakta olması gerekiyor. Bakir ve karın bol olduğu alanlar, heliski için en ideal atmosfer olarak öne çıkıyor. Ama dünya geneline bakıldığında heliski yapılacak yerlerin oldukça sınırlı olduğu görülüyor. Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar, heliski sporunun en başarılı şekilde yapılabildiği merkezler arasında yer alıyor. Sporcuların helikopterle zirvelere götürüldüğü ve bu sürecin birkaç kez tekrarlandığı hesaba katıldığında, heliskinin ne kadar maliyetli bir spor dalı olduğu da aşikar. Heliski’nin Türkiye’deki müdavimleri Anatolian Heliski ve Turkey Heliski adlı organizatör şirketlerin kapısını çalarak, program yapıyor.



Heliski’nin bir günlük maliyeti 700 Euro’dan başlıyor. 3 günlük heliski macerasının maliyeti 2 bin 100 Euro’ya, bir haftalık adrenalin macerasının maliyeti ise 5-8 bin Euro arasında değişiyor. Türkiye’de 2005 yılından bu yana Kaçkar Dağları’nda yapılan heliski sporu, zaman içinde Rize Dağları’nda daha da popülerleşti. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde kalan bölümü ile Ayder Yaylası, heliski müdavimlerinin ideal merkezi konumunda... Kayakçılar, helikopterle bin 350 rakımlı Ayder Yaylası’ndan Kaçkar Dağı zirvesinin 3 bin 600 metresine kadar çıkarılıyor. Kayakçılar, karla kaplı dik yamaçlardan hızlı bir biçimde kayarak 2 bin rakıma kadar iniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder